Nutrició, conceptes generals

Definició:

La nutrició és el procés de consum, absorció i utilització dels nutrients que es troben en els aliments i que són necessaris per al creixement i desenvolupament del cos i per al manteniment de la vida.

Nutrients:

Són aquelles substàncies integrants dels diferents aliments i que són necessàries per al bon funcionament de les funcions vitals dels éssers vius.

Nutrients amb funció energètica: són els que serveixen per obtenir energia per a realitzar qualsevol activitat corporal:

        • Hidrats de carboni: aporten 4 kcal per cada gram
        • Proteïnes: aporten 4 kcal per gram
        • Greixos: aporten 9 kcal per gram

Nutrients amb funció plàstica: tenen com a funció formar, mantenir i reparar els teixits- les proteïnes són els nutrients encarregats d’aquesta funció.

Nutrients amb funció reguladora: la seva funció és controlar les reaccions químiques de les cèl·lules- les vitamines, minerals i algunes proteïnes.

Quan parlem de nutrició en una persona amb dependència cal que fem un estudi individualitzat de com ha de ser la dieta d’aquesta persona.

Model de dieta equilibrada per una persona sana:

El més recomanable és seguir una dieta molt equilibrada, i per poder-ho fer possible amb comoditat cal que la fem molt variada. Un consell és procurar que el què mengem per dinar no sigui el mateix per sopar- Per exemple si hem menjat carn per dinar que per sopar hi hagi ous o peix. Si hem menjat un tipus de fruita de postres per dinar que per sopar sigui diferent….

Cal que les racions de cada aliment al llarg de tot un dia siguin:

      • 4-5 racions de cereals (millor integrals), tubercles o sucre
      • 2 racions de proteïnes
      • 3 racions de verdures i hortalisses
      • 3 racions de làctics
      • 2 racions de fruites
      • 3-4 racions de greix

Es recomana que estigui repartit en 5 àpats al dia, així garantim que es consumeixin tots els nutrients necessaris, i alhora afavorim una correcta hidratació, digestió i absorció.

 1 ració de cereals tubercles o sucre 60 g de pasta o arròs cru, 200 g de patata o 80 g de llegums
1 ració de proteïnes 100-125 g. De carn magra, o 1/4 de pollastre, o 150 g de peix o 2 ous
1 ració de verdures i hortalisses De 250 a 300 g de verdura (una ració al dia de verdura i hortalisses crues)
1 ració de làctics una tassa de llet de 250 ml. o 2 iogurts (un iogurt no equival a una ració, és només mitja) o 80 grams de formatge fresc tipus burgos.
1 ració de fruita Una peça de fruita mitjana
1 ració de greix 1 cullerada d’oli d’oliva

*Les quantitat per ració i el número de racions pot variar en funció de la persona i les seves necessitats nutricionals.

Aspectes a tenir en compte per nodrir una persona amb dependència: 

      • quins problemes de salut té
      • possibles indicacions mèdiques relacionades amb l’alimentació (cal saber si pateix diabetis, hipercolesterolèmia, hipertrigliceridèmia…)
      • estat de la dentició
      • possibles problemes de deglució, existència de disfàgia
      • pes i talla de la persona (calcular el IMC per saber si està en la normalitat)
      • lesions o úlceres a la pell
      • al·lèrgies o intoleràncies  alimentaries
      • preferències alimentàries
      • com era la seva alimentació abans de la nostra intervenció
      • rituals religiosos entorn el menjar

Podreu llegir més articles sobre nutrició en les persones grans o amb dependència entrats en la pàgina BLOG.  Per trobar-los cliqueu a la categoria:  Nutrició.