Nutrició gent gran

A la vellesa hi ha uns requeriments nutricionals determinats que cal tenir en compte per tal de poder tenir un envelliment saludable. Els nutrients que ingerim intervenen en els nostre processos cel·lulars, és per això, que cal garantir que ens nodrim amb tots aquells elements que intervenen en positiu sobre les reaccions químiques del nostre cos.

Hi ha factors que influencien en el dèficit nutricional de les persones d’edat avançada:

– la deficiència en el centre regulador de la set provoca una reducció d’ingesta d’aigua i a conseqüència pot haver-hi deshidratació

– la falta de dentició, la dificultat per mastegar o de deglució provoca que la persona gran no consumeixi  carn o peix, tant necessàries per una dieta equilibrada, això produeix un dèficit de proteïnes, ferro, zinc, crom, seleni, crom, aminoàcids essencials

– la dificultat per fer la digestió pot provocar una reducció en el consum de làctics, fruites i verdures crues. Això provoca una reducció de consum de lisina i calci ( en el cas de la llet) i consum de vitamina C, en el cas de la verdura i fruita

– el restrenyiment amb l’abús de laxants provoca dificultats d’absorció en algunes vitamines i per tant, deficiències en aquestes

– algunes malalties cròniques com les insuficiències renals o tractaments prolongats amb antibiòtics provoquen dèficits de vit K

– la poca exposició al sol provoca dèficit en la vitamina D

– altres factors, com són: els estats d’ànim depressius, el deterioro cognitiu, el consum d’alguns fàrmacs,  la soledat, la dificultat per cuinar o de sortir al carrer a comprar els aliments i les dificultats econòmiques provoca un dèficit general en nutrients

És per això, que cal avaluar si l’alimentació que estan portant les persones grans que coneixem és del tot adequada

A nivell general i per una persona sana, és bàsic fer una dieta variada i equilibrada. La dieta mediterrània és un estil de vida que ens facilita realitzar la dieta més apropiada i saludable.

La quantitat diària recomanada de nutrients per a persones sanes més grans de 65 anys són els següents:

Es recomana no superar les 2100-2300 kcal/dia en el cas dels homes i en el cas de les dones 1550-1700 kcal/dia (és una 15% menys que quan eren més joves). Sempre és recomanat fer una valoració personalitzada.

En el cas dels glúcids aquests han d’aportar el 50-60 % de l’energia diària. Només un 10 % com a molt pot ser de sucres simples. (el sucre és un nutrient que d’entrada no cal consumir-ne i si es vol consumir no pot superar els 50 g/dia. En aquesta edat un consum en excés pot portar a una diabetis)

De fibra és recomanable de 20 a 25 grams

El consum diari de greix pot ser fins a uns 70 grams al dia. El més recomanable és que aquests siguin d’origen vegetal i pocs que siguin saturats. (el consum de oli d’oliva és la millor opció i triar carns magres)

De proteïnes cal consumir-ne la mateix quantitat que un adult jove. Estem parlant d’un 12-15 % del total de l’energia.  Correspon a 1g/kg de la persona per dia ( si la persona pesa 70 kg , hauria de consumir 70 g) aproximadament.

Atenció 100g de pit de pollastre només porta 21,80 grams de proteïna:


En el cas de les vitamines i minerals seran les mateixes que les d’un adult jove.

En excepció del calci, que cal un increment. I també cal tenir en compte la possibilitat d’augmentar el consum d’alguns micronutrients per a compensar la mala absorció o la dificultat de síntesi.

Finament, el consum d’aigua diària ha de ser de 1,5 a 2 litres. Aquesta quantitat inclou l’aigua que aporten els aliments i la forma de cuinar-los. (exemple: els purés i gelatines ja contenen molta aigua)

Recomano la següent lectura: Recomanacions d’alimentació i activitat física per a centres d’acolliment residencial per a persones grans

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *