Llet i productes làctics a la vellesa

Quan parlem de llet ens referim a la llet de vaca o d’altres especies animals que les persones consumim. Aquest aliment és un dels més complets que tenim a la nostra dieta ja que conté; hidrats de carboni, proteïnes, greixos, vitamines, minerals i aigua. També podem afirmar que la llet és la nostra font més important de calci. Cal destacar que és beneficiosa en totes les edats.

En el cas de les persones grans,  degut a la descalcificació progressiva dels ossos que pateixen, necessiten una proporció més alta de calci que els adults joves, i si tenim en compte que la llet és la font més important de calci que tenim, cal fer-ne consum. Alhora aquest aliment també és una font de proteïna i pot contribuir a l’obtenció d’aquest nutrient quan la persona té problemes per mastegar i gairebé no consumeix carn ni peix. Els productes lactis ens aporten la caseïna, una de les proteïnes més importants des del punt de vista nutricional.

Es pot donar el cas que hi hagi persones grans que tinguin dificultat de digerir la llet degut a la lactosa (el hidrat de carboni més abundant) ja que amb l’edat hi ha una reducció de producció de lactassa  (enzim responsable de la digestió de la lactosa). Això, no ha de ser raó suficient per deixar de consumir llet ja que en el mercat cada cop més hi ha més marques comercials que fabriquen llet sense lactosa.

Les vitamines de la llet són: la vitamina A, D, E i K que es troben en el greix de la llet (millor prendre la llet semidesnatada, enlloc de la desnatada), en canvi la vitamina C i les del complex B que es troben en el lacto-sèrum i es perden alhora de fer el formatge.

Els productes làctics, són també, rics en sals minerals (conté: calci, potassi, fosfor, iode, sodi, clor, magnesi i zenc.)

Una persona gran necessita diàriament de 1200 a 1500 mg de calci diari.

  • Una tassa de llet semidesnatada de 250 ml conté 330 mg de calci.
  • Un iogurt desnatat de 120 g conté 180 mg de calci
  • I 80 grams de formatge fresc tipus burgos conté 152 g de calci.

Per garantir, doncs l’aportació de calci necessari al dia d’una persona més gran de 65 anys cal que es facin tres racions mínimes de llet i/o de productes làctics que en sumar-li el calci que altres aliments proporcionen, poden arribar a fer el total requerit.

Quan parlem d’una ració de làctics ens referim a les següents quantitats:

  • una tassa de llet de 250 ml.
  • o 2 iogurts (un iogurt no equival a una ració, és només mitja)
  • o 80 grams de formatge frec tipus burgos. 

En el cas de la gent gran el formatge fresc o curat o la nata no és una bona alternativa a la tassa de llet o al iogurt ja que la font de calci no és massa important i alhora és una font alta de greix. Recordem que sovint amb l’edat la hipercolesterolèmia es converteix en un problema de salut molt habitual. El consum excessiu de greixos empitjora la malaltia  augmentant el risc de patir alguna lesió vascular.

 És per això, que en general es recomana que es consumeixi llet semidesnatada i iogurts desnatats com a font de calci, de proteïnes i de vitamines per la  gent gran.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *