Dieta Mediterrània i envelliment saludable


En el nostre territori tenim un gran tresor i és la nostra cultura culinària, la dieta mediterrània.

La dieta mediterrània no només és un una forma de menjar sinó també un estil de viure que cal que tinguem presents per tal de tenir un envelliment saludable o per cuidar una persona malalta.

Els principis bàsics de la dieta mediterrània segons la Fundació Dieta Mediterrània són:

  • consumir moltes verdures, fruites, llegums i cereals
  • que l’oli d’oliva sigui el greix utilitzat tant per amanir com per fregir
  • el pa i els cereals (sobretot els integrals) haurien de formar part de la nostra dieta diària
  • sobretot consumir aliments frescos de temporada, no processats
  • consumir diàriament iogurts i formatges
  • la fruita fresca ha de ser els postres de tots els àpats.
  • menjar peix en abundància
  •  menjar peix blau 1 o dos cops per setmana
  • 3 o 4 ous a la setmana
  • la carn vermella amb moderació i millor guisada amb verdures,
  • l’aigua ha de ser la beguda escollida. El vi amb molta moderació i durant els àpats.
  • portar una vida activa i fer exercici físic moderat, cada dia

Seguir aquests principis ens porten a tenir una dieta equilibrada, és a dir una dieta que ens proporciona tots els nutrients necessaris per una vida sana (inclosos les vitamines i minerals) , alhora ens aporta els greixos més recomanables, els que provenen de l’oli d’oliva, del peix blau i dels fruits secs, que ens ajuden a controlar el colesterol.  Tot i això i més, ens aporta la Dieta Mediterrània i ens pot ajudar a un envelliment saludable.  

En el cas de les persones malaltes o dependents els pot aportar una millora del seu benestar tant físic com emocional.

És recomanable com a pauta alimentària a seguir a totes les edats. No oblidem aquesta valuosa herencia cultural.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *