Olis i greixos a la vellesa, els necessitem?


Els greixos, o altrament anomenats lípids, és un nutrient utilitzat com a font de reserva d’energia, formen part de la membrana cel·lular, i també participen en el transport i l’absorció de les vitamines. Són necessaris a totes les edats ja que intervenen en els processos cel·lulars.

De totes maneres a mesura que ens anem fent gran podem necessitar reduir el consum de greixos per evitar l’acumulació d’aquests en els vasos sanguinis.

Si tenim en compte que el model de dieta d’una persona gran recomana que es consumeixin de 3-4 racions de greix, i que una ració equival a una cullerada supera d’oli, podem concloure que al dia farem servir una cullera per amanir el dinar i una altre pel sopar i la resta podria ser si fem algun guisat o una mica de pa amb oli.

Cal recordar que hi ha aliments que ens poden aportar greix en la seva composició, com és el cas de la llet semidesnatada,  la carn, el peix o els ous, per exemple. És per això, que és preferible que en la preparació dels aliments reduïm la utilització de greix, cuinant a la planxa, bullint, al vapor o al forn. Així garantim que no augmentem el consum d’aquest nutrient.

També és important el tipus de greix es consumeix, no tots són iguals ni tenen el mateix afecte sobre el nostre cos.

La organització mundial de la salut recomana que s’hauria de substituir el consum de greixos sòlids a temperatura ambient ( els àcids grassos saturats són els que a temperatura de 20 graus estan en estat sòlid) per olis tous (àcids grassos insaturats).

Els àcids grassos els podem dividir en saturats i insaturats:

  • els saturats són els greixos d’aliments d’origen animal i d’alguns vegetals com el de  coco, el de cacau i l’oli de palma.
  • els insaturats són els d’origen vegetal com l’oli d’oliva i els fruits secs, i els d’alguns peixos com la sardina, el bacallà, la tonyina i la truita.

Això vol dir, que per mantenir un nivell òptim de salut cal que hi hagi un consum de greixos diaris que no superin el 30 % de la font d’energia i que aquest greix hauria de provenir bàsicament de l’oli d’oliva, fruits secs i de peix blau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *