Hidratació persona amb dependència

Les persones amb dependència poden tenir la dificultat de identificar i/o demanar el què necessiten, sobretot en cas de demència.

És per això, que en aquests casos el cuidador ha de ser molt curós en l’atenció de la persona cuidada i ha de procurar donar-li a aquesta tot el què pot necessitar.

Tot esser viu necessita consumir l’aigua que el seu cos necessita, per facilitar el transport de nutrients i eliminar les substàncies de rebuig. També per regular bé la temperatura corporal, a través de la suor i lubricar les articulacions i les visceres,  entre altres funcions.

Quan l’entrada de líquid en el cos és inferior a la quantitat que en surt es produeix la  deshidratació.  La quantitat d’aigua que hi ha al organisme s’ha de mantenir constant, és per això que quan la persona té calor beu més aigua per recuperar l’aigua perduda per la suor. Cal tenir en compte que les pèrdues d’aigua són per l’orina, per la pell, pels excrements i per la respiració.  És per això que cal incrementar el consum d’aigua en el cas:

  • febre
  • onades de calor
  • refredats
  • infecció
  • cremades o lessions a la pell

Una forma molt simple de detectar deshidratació a la persona atesa és observant el color de l’orina (més concentrada, d’un color groc fosc).

L’aigua l’obtenim de les begudes i dels aliments, sobretot. Tot aliment té en la seva composició  H2O (aigua). Per exemple 100 grams de poma té 85 g d’aigua.

Sovint arriben a l’hospital persones grans que presenten deshidratació. Això és degut principalment a la falta d’ingesta de líquids i també sovint, a la falta de ingesta d’aliments.   Si la persona no s’acaba els aliments que se li preparen facilita que no consumeixi els nutrients i l’aigua que necessita.

Si una persona s’alimenta correctament i beu 4 o 5 gots d’aigua al dia acaba tenint la hidratació que el seu cos necessita.

Per hidratar correctament una persona amb dependència que no pot expressar les seves necessitats, és recomanable:

  • garantir que mengi tot el bol d’aliment que se li prepara
  • si té poca gana no donar-li aigua durant els menjars i preparar-li aliments rics amb aigua. D’aquesta manera garantim que s’alimenta i s’hidrata a la vegada, sense que la ingesta d’aigua li tregui la gana que té. En aquests casos millor l’aigua entre àpats
  • facilitar que el líquid que se li dona tingui la textura adequada perquè se la pugui empassar correctament. Hi ha persones que poden tenir un problema en la deglució que es diu disfàgia. Aquestes persones poden tenir dificultat per empassar els líquids. En cas que es detecti que comença a tossir quan se li dona un líquid o que aquest surt pel nas cal consultar el metge de capçalera de seguida.
  • oferir-li l’aigua i aliment seguint un horari, sobretot si la persona no ens ho demana. Cal donar-li 5 ingestes d’aliment i 3 o 4 gots d’aigua o llet o infusions al dia.
  • Sobretot no reduir el consum de líquids per evitar de canviar búlquers o haver de portar sovint al vàter la persona amb dependència això és un greu error que podria fer un cuidador

Atenció: hi ha persones que per problemes de salut fan retenció de líquids (no hi ha una bon balanç hídric), en aquests casos no li és recomanable consumir molt líquid ja que això li provoca un empitjorament del seu estat.  Cal sobretot consultar al metge especialista quin ha de ser el consum recomanable al dia d’aquesta persona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *