Nutrició per les úlceres per pressió


La nutrició intervé en tots els aspectes de la nostra vida, i sobretot en una persona quan presenta una malaltia o lesió.  Les úlceres per pressió (UPP), tal i com s’expliquen a la pàgina  Úlceres per pressió , és una lesió dels teixits que pot ser més o menys profunda i que està produïda per una pressió constant, fricció o fricció i pressió alhora sobre la pell. Hi ha persones més o menys propenses i que l’Escala de Braden ens pot ajudar a identificar. Tal i com ens indica aquesta escala les persones desnodrides tenen més risc de patir una UPP.

La desnutrició provoca una pèrdua de pes (perden teixit gras a sota la pell i de múscul) i una falta d’ingesta de proteïnes i de vitamines necessàries per la regeneració cel·lular.

Alhora està demostrat  que una bona nutrició pot afavorir la regeneració cel·lular del teixit danyat. Per exemple, per la cicatrització de les ferides són important els següents nutrients: l’arginina, vitamina A i C, el zinc i els àcids grassos omega-3.

Per tant,  poden concloure que un bon tractament nutricional de les persones dependents pot prevenir o curar una UPP.

Es recomana per la prevenció i/o tractament de les UPP:

  • garantir que consumeixi les calories que necessita pel seu pes i talla, és a dir donar-li la quantitat d’aliment necessari per cobrir les seves necessitats calòriques. Podem utilitzar una calculadora nutricional . Cal recordar que perquè la persona mengi bé cal preparar els aliments que més li agraden i de la  millor manera possible.
  • augmentar el consum de proteïnes d’origen animal (carns d’au, carn vermella magra, peix i làctics). Es recomana per la cura d’una UPP l’aportació de 1,25 g/kg/dia – 1,5 g/kg/dia ( exemple si la persona pesa 70 kg farem: 1,25 x 70 = 87,5 g de proteïna al dia) Per poder calcular bé la quantitat proteïna que li donem podem utilitzar la calculadora nutricional
  • proporcionar a la persona una hidratació adequada. Hem de procurar que consumeixi mínim 1 litre i mig al dia. Atenció amb les persones que poden tenir algun problema de salut que li provoqui un desequilibri hídric (retenció de líquids). També recordeu que l’aigua s’obté també dels aliments. Si a la persona li donem purés, gelatines, sopes, fruita, llet…, ja l’estem hidratant. Se’n parla més a l’entrada Hidratació persona amb dependència.
  • incloure a l’alimentació de la persona fruites i verdures per garantir el requeriment de vitamines i minerals que necessita diàriament
  • en cas que la persona, per la raó que sigui, no consumeixi la quantitat d’aliment necessari sempre es pot optar per suplements nutricionals de proteïnes amb vitamines i minerals que ens pot recomanar el metge.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *