Proteïnes a la vellesa

La proteïna és un nutrient bàsic en la nostra alimentació, i sobretot també, en la nutrició de la gent gran per les funcions que se li atribueixen:

  •  estructural: participa en la creació de teixits nous que es produeixen en el desgast diari. S’han fet estudis que resalten la importància del consum de proteïnes a la vellesa per tal de mantenir la força i la massa muscular.
  •  són la base de nombrosos enzims, hormones, anticossos…, que duen a terme nombroses reaccions químiques , com és el cas de la insulina (hormona que facilita l’absorció de la glucosa i així poder ser usada com a font d’energia).
  • funció de transport, com és el cas de l’hemoglobina que transporta l’oxigen per la sang
  •  defensiva, actuant com a anticossos com és el cas de la immunoglobulines
  • i poden fer una funció energètica en cas que el nostre cos tingui una deficiència de hidrats de carboni.

Les proteïnes de més alt valor biològic (són els que ens aporten els aminoàcids que necessitem per mantenir les funcions cel·lulars i l’estructura corporal)   les obtenim sobretot de la carn vermella, el peix, els ous, la llet…

En el cas de la gent gran cal un consum adequant de proteïnes per tal de garantir una correcta massa muscular, evitar un deteriorament del sistema immunològic i endocrí. S’aconsella que per garantir el consum adequat cal prendre dues racions al dia d’aliments rics en proteïna. És important variar de manera que no coincideixi el que es menja a l’hora de dinar amb el que es consumeix per sopar. 

Es recomana:

  • ous –————————  2 o 3  racions a la setmana
  • carn magra—————– 2 o 3 racions a la setmana i millor acompanyada de verdures o cereals
  • carns d’aus—————– 3 o 4 racions a la setmana
  • peix i mariscos————  3 o 4 racions a la setmana (1 o 2 cops sigui de peix blau)
  • llegums———————- 2-4 racions a la setmana, aquestes han d’anar acompanyades de cereals (pot ser un substitut de carn o peix en algun àpat)

En el cas dels aliments rics en proteïnes, es recomana que la forma de cocció d’aquests siguin estofats amb poc oli,  planxa, al forn o al papilllot.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *