La disfàgia és la dificultat de deglutir els aliments líquids i/o els sòlids. El pacient té sensació d’adherència o obstrucció al pas dels aliments. Hi ha múltiples malalties que poden alterar la deglució dels aliments, com poden ser:
- malalties neurològiques i musculars
- neoplàsies o cirurgia del coll
- malalties del tub digestiu superior
- defectes congènits.
Tipus:
– Orofaríngia (DO): produïda per alteracionsneurològiques (ICTUS, Alzheimer, Parkinson, Esclerosimúltiple) o musculars (miastènia greu: debilitatmuscular greu) — s’afecta més la deglució de líquidsque de sòlids
– Esofàgica: produïda per malalties obstructives(neoplàsia) s’afecta la deglució de sòlids. O provocada per una alteració motora —- s’afecta tant els sòlidscom els líquids.
Símptomes:
- Tos durant la ingesta
- ennuegament i possible aspiració dels aliments cap als pulmons
- regurgitació cap al nas
- baveig
- sensació de cos estrany a la faringe
- retenció dels aliments a la boca
- pèrdua de pes
Complicacions:
– Desnutrició i deshidratació: la persona consumeix menys nutrients dels que necessita
– Complicacions respiratòries (Pneumònia): provocada per la bronco-aspiració produïda en el moment del menjar o amb posterioritat
Per evitar les complicacions, hem de tenir un compte una serie de consideracions en els següents apartat:
- En l’administració dels medicaments
- En la preparació dels aliments
- A la ingesta
- En el higiene bucal
- RECOMANACIONS PER A L’ADMINISTRACIÓ DE MEDICAMENTS:
- Els comprimits han de ser triturats: es piquen fins pols fina i s’administren amb aigua espessida o amb una cullerada de qualsevol aliment amb textura de puré (iogurt, puré de fruites …).
- Evitar fórmules que no es puguin triturar.
- Si s’utilitzen fórmules en tipus xarop, aquestes han de poder ser espessides a la viscositat necessària.
- No barrejar la medicació al plat complet per evitar que aquesta no es consumeixi si no s’acaba el menjar i per evitar modificar el sabor dels aliments.
2. MESURES DE SEGURETAT QUAN PREPAREM ELS ALIMENTS
- Evitar els aliments: durs, fibrosos o cruixents, secs, enganxosos, llavors, espines, ossos.
- No preparar plats amb dobles textures, com ara sopa de fideus
- La textura ha de ser tova, semisòlida i homogènia (utilitzar espessidors)
- Millor fraccionar la dieta, reduir el volum de la ingesta en cada àpat
- Preferible aliments freds que solen estimular la deglució
- Preparar els plats segons els requeriments nutricionals de la persona que els consumirà i segons les seves preferències
- Mantenir la satisfacció pel menjar potenciant les seves qualitats organolèptiques.
3. MESURES DE SEGURETAT PER A LA INGESTA
- Assegurar l’alerta del pacient abans d’oferir ingestes per via oral.
- Seure bé la persona (assegut a 90º amb el cap una mica flexionat endavant)
- Si la persona ha de menjar en el llit, cal col·locar-la en posició fowler també amb el cap algu flexionat ( ho assegurem posant coixins a sota el cap)
- Mantenir un ambient relaxat i tranquil en la durada dels àpats.
- Mantenir durant les ingestes una actitud de supervisió i paciència per part del cuidador.
- Donar ordres curtes, senzilles i concretes per facilitar l’alimentació. Si cal estimular la ingesta amb mímica o imitació.
- Esperar que la boca es quedi buida abans de la següent cullerada i evitar les presses.
- Indicar que no es parli fins que acabi d’empassar.
- Utilitza estratègies d’increment sensorial incloent sabors àcids, com el de la llimona o la llima, o temperatures fredes, com els gelats cremosos. Aquests faciliten que es desencadeni el reflex deglutori.
- No utilitzar xeringues per a l’administració oral de líquids ni d’aliments, perquè no estimulen la deglució i sí afavoreixen l’aspiració.
- No utilitzar palletes perquè al xuclar es facilita l’aspiració.
- Ús de cullera, ja que quan s’exerceix una lleugera pressió amb ella sobre la llengua, aquesta serveix d’estímul.
- Estimular els llavis si la preparació oral és lenta, mitjançant tocs o lleugera pressió sobre ells.
- Adequar els estris: ús de gots de boca ampla o amb finestra per evitar l’extensió cervical. Utilitzar culleres de postres per reduir la quantitat de menjar que se li subministra.
- El cuidador ha d’estar assegut per ajudar a l’ingesta
4. MESURES EN EL HIGIENE BUCAL
- Fer una bona higiene de la boca per garantir que no quedin restes d’aliment a la boca que pugui ser aspirats cap el pulmó