Disfàgia. Evitar complicacions.

La disfàgia és la dificultat de deglutir els aliments líquids i/o els sòlids. El pacient té sensació d’adherència o obstrucció al pas dels aliments. Hi ha múltiples malalties que poden alterar la deglució dels aliments, com poden ser:

  • malalties neurològiques i musculars
  •  neoplàsies o cirurgia del coll
  • malalties del tub digestiu superior
  • defectes congènits.

Tipus:

– Orofaríngia (DO): produïda per alteracionsneurològiques (ICTUS, Alzheimer, Parkinson, Esclerosimúltiple) o musculars (miastènia greu: debilitatmuscular greu) — s’afecta més la deglució de líquidsque de sòlids

– Esofàgica: produïda per malalties obstructives(neoplàsia) s’afecta la deglució de sòlids. O provocada per una alteració motora —- s’afecta tant els sòlidscom els líquids.

Símptomes:

  • Tos durant la ingesta
  • ennuegament i possible aspiració dels aliments cap als pulmons
  • regurgitació cap al nas
  •  baveig
  • sensació de cos estrany a la faringe
  • retenció dels aliments a la boca
  • pèrdua de pes

Complicacions:

– Desnutrició i deshidratació: la persona consumeix menys nutrients dels que necessita

– Complicacions respiratòries (Pneumònia): provocada per la bronco-aspiració produïda en el moment del menjar o amb posterioritat

Per evitar les complicacions, hem de tenir un compte una serie de consideracions en els següents apartat:

  1. En l’administració dels medicaments
  2. En la preparació dels aliments
  3. A la ingesta
  4. En el higiene bucal
  1. RECOMANACIONS PER A L’ADMINISTRACIÓ DE MEDICAMENTS:
  • Els comprimits han de ser triturats: es piquen fins pols fina i s’administren amb aigua espessida o amb una cullerada de qualsevol aliment amb textura de puré (iogurt, puré de fruites …).
  • Evitar fórmules que no es puguin triturar.
  • Si s’utilitzen fórmules en tipus xarop, aquestes han de poder ser espessides a la viscositat necessària.
  • No barrejar la medicació al plat complet per evitar que aquesta no es consumeixi si no s’acaba el menjar i per evitar modificar el sabor dels aliments.

    2. MESURES DE SEGURETAT QUAN PREPAREM ELS ALIMENTS

  • Evitar els aliments: durs, fibrosos o cruixents, secs, enganxosos, llavors, espines, ossos.
  • No preparar plats amb dobles textures, com ara sopa de fideus
  • La textura ha de ser tova, semisòlida i homogènia (utilitzar espessidors)
  • Millor fraccionar la dieta, reduir el volum de la ingesta en cada àpat
  • Preferible aliments freds que solen estimular la deglució
  • Preparar els plats segons els requeriments nutricionals de la persona que els consumirà i segons les seves preferències
  • Mantenir la satisfacció pel menjar potenciant les seves qualitats organolèptiques.

     

    3. MESURES DE SEGURETAT PER A LA INGESTA

  • Assegurar l’alerta del pacient abans d’oferir ingestes per via oral.
  • Seure bé la persona (assegut a 90º amb el cap una mica flexionat endavant)
  • Si la persona ha de menjar en el llit, cal col·locar-la en posició fowler també amb el cap algu flexionat ( ho assegurem posant coixins a sota el cap)
  • Mantenir un ambient relaxat i tranquil en la durada dels àpats.
  • Mantenir durant les ingestes una actitud de supervisió i paciència per part del cuidador.
  • Donar ordres curtes, senzilles i concretes per facilitar l’alimentació. Si cal estimular la ingesta amb mímica o imitació.
  • Esperar que la boca es quedi buida abans de la següent cullerada i evitar les presses.
  • Indicar que no es parli fins que acabi d’empassar.
  • Utilitza estratègies d’increment sensorial incloent sabors àcids, com el de la llimona o la llima, o temperatures fredes, com els gelats cremosos. Aquests faciliten que es desencadeni el reflex deglutori.
  • No utilitzar xeringues per a l’administració oral de líquids ni d’aliments, perquè no estimulen la deglució i sí afavoreixen l’aspiració.
  •  No utilitzar palletes perquè al xuclar  es facilita l’aspiració.
  • Ús de cullera, ja que quan s’exerceix una lleugera pressió amb ella sobre la llengua, aquesta serveix d’estímul.
  • Estimular els llavis si la preparació oral és lenta, mitjançant tocs o lleugera pressió sobre ells.
  • Adequar els estris: ús de gots de boca ampla o amb finestra per evitar l’extensió cervical. Utilitzar culleres de postres per reduir la quantitat de menjar que se li subministra.
  • El cuidador ha d’estar assegut per ajudar a l’ingesta

      4. MESURES EN EL HIGIENE BUCAL

  • Fer una bona higiene de la boca per garantir que no quedin restes d’aliment a la boca que pugui ser aspirats cap el pulmó

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *